Smarte byggeløsninger med IoT reduserer den globale energietterspørselen

Bergen University - Faculty Of Fine Art, Music And Design

Hvert år forbruker bygninger 40 % av den globale energien. Derfor er det ikke overraskende at regjeringer og bransjen presser ekstra mye på for å gjøre bygninger mer effektive med lave CO2-utslipp. Selv om det finnes mange materialer og teknikker å velge mellom, overser man ofte den fremgangen i effektivitet som kan oppnås når inneklima- og bygningsadministrasjonssystemer koordineres godt.

2,5 ganger så effektiv

I mange tilfeller bruker bygninger intelligent teknologi med henblikk på å automatisere prosesser inne i bygningen. Dessverre fungerer de fleste av disse systemene isolert. Så selv om disse ultra-effektive systemene utløser energibesparelser og automatiserer mange prosesser, har de ikke det koordineringspotensialet som finnes i smart bygningsteknologi.


I et ukoordinert system kan den driftsansvarlige ha flere forskjellige instrumentpaneler og programmer for styring og visualisering av inneklimaet. Selv om dataene og funksjonene i de individuelle systemene er imponerende, kan kompleksiteten skape ineffektivitet for driftspersonalet og ubehag for beboerne.

Til gjengjeld er integrerte systemer 2,5 ganger så effektive. Disse systemene har åpne eller fleksible kommunikasjonsprotokoller som muliggjør en effektiv koordinering av flere kontrollsystemer for automatisering i bygningen. Fordelene ved disse typene systemer gjelder imidlertid ikke bare en forbedret energieffektivitet. Integrerte systemer reduserer også kompleksiteten for de driftsansvarlige gjennom å koble sammen instrumentpaneler og kontrollsystemer. Beboerne kan også få nytte av systemene siden mange smarte systemer muliggjør brukerstyring av inneklimaet via en app.

"Individuelle systemforbedringer kan utgjøre 5-15% av energibesparelser i bygninger når de opereres i siloer. Den koordinerte digitale driften av alle byggesystemer kan oppnå besparelser på opptil 35% eller mer."

Navigant Research

Tingenes internett (IoT) i bygninger

Tilstedeværelsen av enheter i smarte bygninger vokser betydelig. Det forventes en moderat vekst på 15 % av smarte bygninger mellom 2015 og 2025 ifølge en rapport fra EU-kommisjonen.

Men hva er forskjellen på intelligent bygningsteknologi og smart bygningsteknologi? Pr. definisjon består smart bygningsteknologi av integrerte og koordinerte systemer og enheter. Bygningens systemer og enheter er tilkoblet internett og samler inn data om inne- og uteklimaet. De smarte kontrollsystemene i bygningen utfører deretter justeringer av innemiljøet på bakgrunn av reelle forhold og foretrukne innstillinger.

Sammenkoblede enheter og systemer som samler inn og lagrer sanntidsdata, er også kjent som tingenes internett (IoT) i bygninger. IoT i bygninger kan også omfatte å knytte beboerne til via en app med disse dataene, noe som gjør det mulig for dem å visualisere og styre innemiljøet. Dette utgjør enda en fordel for de driftsansvarlige, som slipper å reagere på individuelle klimaforespørsler. Innendørskomfort er ikke likt for alle, og når vi overlater styringen til brukeren, kan vi også oppnå energibesparende fordeler.

I en undersøkelse utført av professor Vivian Loftness ble det brukt 38 % mindre strøm i et pilotprogram hvor smarttelefon-apper gjorde det mulig for sluttbrukerne å styre miljøet (luftkvalitet, temperatur, lys osv.).

Ved å koble til beboerne via en app gir klimastyringssystemer også mulighet til å samle inn data knyttet til tendensene i beboernes komfort i en gitt bygning.

Naturlig ventilasjon kan også koordineres i smarte bygninger

Naturlig og hybrid ventilasjon forbedrer ikke bare luftkvaliteten innendørs og beboernes velvære – de senker også energietterspørselen med mulighet til cleantech-ventilasjon.

Det er likevel viktig å nevne at det ikke er alle leverandører av vindusautomatisering som kan tilby teknologi og systemer som kan koordineres og integreres med bygningsadministrasjonssystemer. Ved evaluering av løsninger for naturlig og hybrid ventilasjon er det viktig å evaluere integrasjonsevnen og nivået for integrasjon med bygningsadministrasjonssystemer. Det vil hjelpe til med å sikre at du kan maksimere effektiviteten av cleantech-løsningene.

Hos WindowMaster er våre vindusmotorer og styresystemer designet med kommunikasjonsteknologien MotorLink®, som hjelper SD med å koordinere og motta tilbakemelding om vindusautomatisering. Systemene våre kan også tilby styring av andre funksjoner i fasadeautomatisering som f.eks. solskjerming.

Hvis du har spørsmål om tilpasning av et koordinert naturlig ventilasjonssystem i ditt nye prosjekt eller oppussingsprosjekt, så kontakt oss gjerne.

MotorLink® - intelligent styring av vinduer

MotorLink® er en kommunikasjonsteknologi som muliggjør 2-veisstyring og tilbakemelding mellom vindusmotorer og bygningens SD-anlegg. Alle WindowMaster-styresystemer kan brukes med MotorLink® i mange av våre motorer. Klikk nedenfor for å få vite mer og se relaterte produkter.

Les mere
Icon Motorlink White Large
Bli med tusenvis av andre bransjefolk på vår nyhetsbrevliste!

Hold deg oppdatert med de siste produktlanseringene, teknologien og nye referanser innen naturlig ventilasjon og brannventilasjon. Ikke gå glipp av det!

Meld deg

Kontakt

Snakk med en spesialist